بر اساس فلسفه کلاسیک هند که هم آیورودا و هم یوگا از آن سرچشمه می گیرند، چهار هدف زندگی وجود دارد، که شامل: دارما، آرتا، کاما و موکشا میشود.
آیورودا به معنای “علم زندگی” است و از مجموعه گسترده ای از اطلاعات در مورد زندگی سالم و درمان بیماری ها تشکیل شده است. حوزههای پزشکی را پوشش داده که از روانشناسی تا جراحی، و اطفال تا سالمندان را شامل میشود. دانش آیورودا که ابتدا از طریق دهان به دهان منتقل می شد، در نهایت به زبان سانسکریت هند باستان نوشته شد. چاراکا، سوشروتا و واگباتا نویسندگان سه کتاب مقدس کلاسیک آیورودا هستند.
آیورودا و یوگا در زمان های اخیر:
آیورودا فراتر از هند و به دنیای مدرن غربی گسترش یافته، و تمرکز آن بر سلامت و رفاه کلی به طور گسترده مورد استقبال قرار گرفته و این به محبوبیت روزافزون آن کمک کرده است. آیورودا و یوگا دو علم خواهر هستند که هر دو از یک فلسفه سرچشمه می گیرند. با این حال، آیورودا در درجه اول بر هدف دارما (زندگی به روش صحیح) تمرکز می کند، در حالی که یوگا در درجه اول بر هدف موکشا (روشنضمیری) تمرکز دارد. هر دو سیستم، عملی با دیدگاهی کلنگر هستند – که در آن مردم به عنوان موجوداتی با بدن، ذهن و آگاهی یکپارچه دیده می شوند. لذا برای رسیدن به هدف و حقیقت غایی، یوگا و آیورودا را باید در کنار هم آموزش دید و تمرین کرد.
دارما (شیوه صحیح زندگی):
دارما اصل زندگی انسان به گونه ای است که سلامت و هماهنگی درونی و بیرونی را مطابق با اصل جهانی صلح افزایش دهد. پیروی از دارما به معنای صادق بودن نسبت به ذات خود است و فرد به جای اینکه تحت تأثیر عادات اجباری قرار گیرد، از روی احساس وظیفه و احترام نسبت به آن عمل کند. این بدان معناست که زندگی را با احساس مسئولیت نسبت به خود، دیگران و جهان به عنوان یک کل زندگی کنید و به نفع همه عمل نمایید.
آرتا (ثروت مادی):
مقدار معینی پول برای راحتی و حمایت از خود لازم است. آیورودا و یوگا هیچ قضاوتی در مورد به دست آوردن ثروت ندارند، تا زمانی که این کار بدون آسیب رساندن به دیگران انجام شود و هر فراوانی به اشتراک گذاشته شود.
کاما (لذت حسی):
آیورودا و یوگا جهت دستیابی به لذت حسی اعتدال را توصیه می کنند. در حالی که تجربه تأثیرات مثبت هنر و طبیعت مفید است، افراط در حواس می تواند منجر به اعتیاد، ناامیدی و بیماری شود.
موکشا (روشنضمیری):
موکشا به معنای غلبه بر محدودیتهایمان و آزادی واقعی در درون است. به معنی آزادی از تفکر همذات پنداری با بدن و ذهن بوده و همچنین درک این موضوع که ماهیت واقعی ما، آگاهی فراتر از این دو چیز است. این یک هدف بسیار دشوار بوده، و بنابراین تمرینات هاتا و راجا یوگا برای کمک به دستیابی به آن ابداع شده است.